Kέηκ πορτοκαλιού με σοκολάτα

Μικρή, όταν σχολούσα από το δημοτικό, με πρόσεχε η γιαγιά μου μέχρι να τελειώσουν οι γονείς μου από το γραφείο και να πάμε όλοι μαζί σπίτι. Εκεί, μετά το σχόλασμα και πριν το μεσημεριανό, παίρναμε με τη γιαγιά Ελένη το μεταλλικό καρότσι με τις μπλε (ενίοτε πράσινες) ρόδες και πηγαίναμε στη λαϊκή. Χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, φωνές, χαιρετούρες (η γιαγιά μου ήταν πολύ αγαπητή και στη λαϊκή σταματούσαν όλοι να τη χαιρετίσουν – στα μάτια μου ήταν κάτι σαν λόκαλ σελέμπριτι η γιαγιά, μια ινφλουένσερ της εποχής). Έκτοτε, η λαϊκή έμεινε για μένα μια αγαπημένη συνήθεια, οριακά ιεροτελεστία. Όταν έμεινα μόνη μου, πήγαινα ευλαβικά κάθε Σάββατο στην Καλλιδρομίου να πάρω λουλούδια και όλα τα ζαρζαβατικά της εποχής. Ακόμα και τώρα, μόνο έτσι καταλαβαίνω την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών. Πλέον η λαϊκή της νέας γειτονιάς είναι κάθε Παρασκευή, οπότε δεν προλαβαίνω να τη συνδυάζω με τη δουλειά, όποτε όμως ξεκλέψω μια ώρα, παίρνω το κόκκινο πουά καρότσι μου (η μεταμοντέρνα ποπ Yayoi Kusama εκδοχή του καροτσιού της γιαγιάς μου) και ανηφορίζω την Αρχιμήδους. Αυτή την Παρασκευή, τα πορτοκάλια ξεχείλιζαν στους πάγκους και πήρα μερικά για χυμό. Φτάνοντας σπίτι, λαχτάρισα να φτιάξω ένα κλασικό μαμαδέ κέηκ πορτοκαλιού, ομάζ στη γιαγιά και τις βόλτες μας στη λαϊκή.

Ψάχνοντας για συνταγές, βρήκα μια παραλλαγή με ολόκληρο το πορτοκάλι (ναι, ολόκληρο), σοκολάτα και λάδι, αντί για βούτυρο.

Τα τάαααααα!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι (πλυμμένο πολύ καλά και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια – αν έχει κουκούτσια, τα αφαιρούμε)
  • 300γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125ml ελαιόλαδο
  • 1 κουβερτούρα
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακ. baking powder
  • λίγο αλάτι
  • 1 βανιλίνη σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά και κόβουμε το πορτοκάλι (αν έχει κουκούτσια, τα αφαιρούμε). Το λιώνουμε όλο στο μπλέντερ (ναι και τη φλούδα και τη σάρκα). Προσθέτουμε το λάδι και αναμειγνύουμε μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ έως ότου αφρατέψουν και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανιλίνη.

Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια (όχι πολύ μικρά, να κρατάνε λίγο).

Σε ένα μεγάλο μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το πορτοκαλομείγμα μας στο μίξερ και ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κομματάκια κουβερτούρας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μια φόρμα κέηκ (προτίμησα την κλασσική 20 εκ.) και αλευρώνουμε λίγο, να μην κολλήσει. Ψήνουμε για 40′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου (πάνω και κάτω αντίσταση). Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί και ψήνουμε για άλλα 5-8′ στον αέρα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Είναι τόσο νόστιμο, αφράτο και πανεύκολο στην παρασκευή του, που θέλω να το φτιάχνω συνέχεια! Το σπίτι μοσχοβολάει πορτοκάλι 2 μέρες, ενώ το ίδιο το γλυκό παρότι έχει ζάχαρη, δεν σε λιγώνει, είναι ελαφρύ και εθιστικό!

Καλή Κυριακή!

xxx

 

 

[Η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

Like it? Share it!

Leave a Reply