-Θα φτιάξουμε και φέτος γλυκά; Θα έχω πολύ festive manicure!

-Το συζητάς; Aυτό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε! Έλα από το σπίτι.

Κάπως έτσι, για 2η συνεχόμενη χρονιά, η κουζίνα μου ανοίγει τις γιορτές και η Νάθυ ποζάρει ως μοντέλο χεριών, ενώ είναι μια εξαιρετική σου-σεφ και δεινή φωτογράφος. Γιατί, όπως και στη ζωή, έτσι και στα γλυκά φίλες και φίλοι, σημασία έχει η σωστή γωνία στην οπτική.

Η φετινή επιλογή εορταστικού γλυκού δεν ήταν μελομακάρονα, όπως πέρυσι, ούτε κουραμπιέδες. Ήταν τα μπισκότα ginger, γνωστά ως gingersnaps, gingerbread cookies ή pepparkakor (καθότι η συνταγή που κάναμε είναι παραδοσιακή σουηδική και είναι σύσταση της φίλης Κατερίνας). Χρόνια τα βλέπω στα ίντερνετς, λατρεύω το τζίντζερ σαν συστατικό και λέω γιατί όχι, ας πλάσω κουλουράκια με τα 2 χεράκια (4, βοήθησε και η Νάθυ).

 

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη στην εκτέλεση, απλά χρειάζεται 2 ημέρες. Φτιάχνεις τη ζύμη τη μία ημέρα, την αφήνεις όλο το βράδυ στο ψυγείο (να ξεκουραστεί λέει – πόσο να κουράστηκε η ζύμη, παραπάνω από εμένα που την έφτιαχνα;) και τα πλάθεις/ψήνεις την επόμενη.

ΥΛΙΚΑ

1 κ.σ. κάρδαμο σε σκόνη (θα το βρείτε και ως κακουλέ στα σούπερ μάρκετ)

1 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη

1 κ.σ. ginger σε σκόνη (έβαλα 2, για πιο έντονο άρωμα και πιο πικάντικη γεύση)

1/2 κ.σ. γαρύφαλλο σε σκόνη

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα

150 γρ. μαργαρίνη

100 ml νερό

250 γρ. ζάχαρη (είτε λευκή είτε καστανή)

70 ml πετιμέζι (η πρωτότυπη συνταγή έλεγε corn syrup, δεν είχα, έβαλα πετιμέζι, ας με συγχωρέσουν στη Στοκχόλμη)

Για τη διακόσμηση

1 ασπράδι αυγού

225 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. χυμός λεμόνι

sprinkles ή πολύχρωμη τρούφα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το πετιμέζι, ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τη μαγειρική σόδα. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τέλος, ρίχνομε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια καφέ, σχετικά σφικτή ζύμη. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, αφήνουμε να κρυώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ημέρα στο ψυγείο. Να ξεκουραστεί. Να δέσει. Να σφίξει κι άλλο. Να αράξει τελοσπάντων μέχρι να την πλάσουμε.

Την επόμενη μέρα, τη βγάζουμε από το ψυγείο αμέσως πριν τη χρησιμοποιήσουμε, για να είναι σφικτή. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα την πλάσουμε (προσωπικά, χρησιμοποιώ χαρτί ψησίματος πάνω και κάτω από τη ζύμη, γίνεται πιο μανιτζέβελη έτσι η ζύμη και δεν κολλάει παντού) και ανοίγουμε προς πάσα κατεύθυνση με έναν πλάστη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ζύμη πρέπει να βγει ΠΟΛΥ λεπτή, γιατί φουσκώνουν πολύ (τα ανθρωπάκια μοιάζουν αρκετά στο ανθρωπάκι της Michelin παρά στο γνωστό gingerbread man). Με τις φόρμες για μπισκότα, γνωστές και ως κουπ πατ (θα τις βρείτε σε σούπερ μάρκετ, μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστκής και σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Ψάξτε επίσης και στα ντουλάπια της κουζίνας της μαμάς σας, έχει σίγουρα), πατάμε πάνω στη ζύμη και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Μεταφέρουμε με μια σπάτουλα σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε απλώσει χαρτί ψησίματος. Όση ζύμη περισσεύει, την ξαναπλάθουμε από την αρχή, την ξανανοίγουμε με τον πλάστη και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μη μείνει άλλη ζύμη. Βγήκαν 2 μεγάλα ταψιά μπισκότα, γύρω στα 30 τμχ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα, για 5-8 λεπτά (πρέπει να αποκτήσουν ένα σκούρο χρυσαφενιοκαφετί χρώμα και τα βγάζουμε. Τα μπισκότα – όπως έχουμε ξαναπεί- συνεχίζουν να ψήνονται και αφού τα βγάλουμε από το φούρνο.

Για τη διακόσμηση, χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα πολύ δυνατά, προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη και στο τέλος το χυμό λεμόνι. Το frosting πρέπει να βγει σφικτό και λαχταριστό, σαν σύννεφο.

Αφού έχουν κρυώσει καλά τα μπισκότα μας, βάζουμε το frosting σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (ή ένα σακουλάκι τύπου ΙΚΕΑ), κόβουμε μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ τρυπούλα στην άκρη, ίσα για να τρέχει λίγο και γαρνίρουμε. Πασπαλίζουμε με sprinkles τρούφα ή ότι άλλο πολύχρωμο τσιτσιμπλόνι έχουμε (ιδανικά να είναι βρώσιμο) και απολαμβάνουμε.

Καλές γιορτές!

 

H πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *