-Τι να φέρω;

-Καρύδια και οπωσδήποτε να φτιάξεις ένα εορταστικό manicure, θα φαίνονται τα χέρια σου.

Στις 6μμ της Κυριακής, η Νάνσυ κατέφθασε με τα εορταστικά, γεμάτα glitter νύχια της και το φανταστικότερο Christmas Sweater (δείτε φώτο παρακάτω, με έπιασε νευρικό γέλιο μόλις το είδα και, φυσικά, νοερά τραγουδούσα Drake, καθώς ανέκαθεν ήμουν έτοιμη για κάτι πιο pop). Aκούσαμε όλες τις χριστουγεννιάτικες διασκευές του Michael Bublé και 3 ώρες μετά τα μελομακάρονά μας ήταν έτοιμα.

Ηο Ηο Ηο!

Μπισκοτένια μελομακάρονα

 

 

ΥΛΙΚΑ

(για τα μελομακάρονα)

400 ml χυμός πορτοκαλιού

450 ml ηλιέλαιο 

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

30 γρ. ζάχαρη άχνη 

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 γρ. καρύδια 

 

(για το σιρόπι)

500 ml νερό

700 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι κομμένο στα 2

2 ξυλάκια κανέλας

100 γρ. μέλι

1-2 μπαστουνάκια γαρίφαλο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιρόπι Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, τα μπαστουνάκια γαρίφαλου και τα ξυλάκια κανέλας. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει  και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (το έβγαλα στο μπαλκόνι για 2 ώρες το βράδυ, κρύωσε μια χαρά).

Μελομακάρονα Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το βούτυρο. Χτυπάμε απαλά σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα, το ξύσμα από πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας το αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθεί, σταματάμε το μίξερ (αν τα χτυπήσουμε πολύ ώρα, σφίγγει η ζύμη και αυτό δεν είναι καλό. Δεν ξέρω γιατί, έτσι λέει ο Παρλιάρος και ποια είμαι εγώ να τον αμφισβητήσω;)

Πλάθουμε σε μικρά οβάλ σχήματα (ή και πιο μεγάλα ή και στρογγυλά, ανάλογα του πώς σας αρέσουν) και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, διατηρώντας μια απόσταση περίπου 2-3 εκ. ανάμεσά τους (φουσκώνουν, οπότε δεν θέλουμε να μας κολλήσουν). Με ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι κάνουμε σαγρέ την επιφάνια (με το πιρούνι τα πατάω, ώστε να κάνουν το σχήμα από τα δόντια, ενώ με το μαχαίρι χαράσσουμε 2-3 γραμμές διαγώνια στην επιφάνειά τους). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 (κάτω αντίσταση και αέρας) για περίπου 30’ (μέχρι να γίνουν μπισκοτί στην απόχρωση, όχι εντελώς καφέ γιατί θα βγουν στεγνά και σκληρά). Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να απαλαχάνουν λίγο (φανταστικό ρήμα, δεν ήξερα ότι μπορείς να περιγράψεις κάπως την ώρα που αφήνεις τα μπισκότα εκτός φούρνου να κρυώσουν ελάχιστα, καθώς έχουμε πει πολλάκις ότι τα μπισκότα συνεχίζουν να ψήνονται και αφού τα βγάλουμε από το φούρνο. Ευτυχώς, η γιαγιά της Νάνσυ έδωσε τη λύση με το ρήμα «απαλαχάνω». Ευχαριστούμε γιαγιά!).

Αφού απαλαχάνουν για 5’, τα ρίχνουμε ζεστά ακόμα στο κρύο σιρόπι και με μια κουτάλα τα βυθίζουμε σον πάτο της κατσαρόλα, να ρουφήξουν το σιρόπι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Προσωπικά, μου αρέσουν μπισκοτένια και τραγανά, οπότε δεν τα σιροπιάζω πολύ. Όσο πιο μελωμένα τα θέλετε, τόσο περισσότερο πρέπει να τα παπαριάσετε στο σιρόπι. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε χοντροκομμένο καρύδι και απλώνουμε μια στρώση από μελομακάρονα. Εάν θέλουμε έξτρα μέλωμα, ρίχνουμε μέλι (το ζεσταίνω στο μπρίκι να είναι πιο υγρό) και πασπαλίζουμε με καρύδια. Επαναλαμβάνουμε, έως ότου ολοκληρώσουμε.

Και τώρα, ένα χειροκρότημα για το καταπληκτικό πουλόβερ της Νάνσυ

*σηκώνεται όρθια και χειροκροτάει*

Call me on my Elf phone

 

 

Καλή επιτυχία!

xxx

 

[Η πρωτότυπη συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου, αλλά πείραξα τις αναλογίες στο αλεύρι, το λάδι και τα μπαχαρικά, γιατί τέτοια τρελιάρα είμαι.]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *