Ανώμαλες καριόκες

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014. To τεστ διατροφικής δυσανεξίας μου έβγαλε δυσανεξία σε όλα, ίσως και στην ίδια τη ζωή, γι’αυτό και το αγνόησα. Πριν 2 μήνες επανέλαβα το τεστ και με μικρές προσθαφαιρέσεις, έχω πάλι δυσανεξία σε πολλά – τα περισσότερα από όσα συνήθιζα να τρώω συχνά. Τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωσή μου δεν έχω κάποιο εμφανές σύμπτωμα, πέραν της δυσπεψίας και του αιώνιου φουσκώματος – το οποίο το απέδιδα στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα των φαγητών. Αποφάσισα αυτή τη φορά να ακολουθήσω πιστά το διατροφολόγιο που μου πρότεινε ο γιατρός και άρα να αποκλείσω πολλά από τα καθημερινά μου γαστριμαργικά λιμανάκια/comfort food.Η πρώτη εβδομάδα με δυσκόλεψε αρκετά, καθώς έπρεπε να προγραμματίζω τι θα φάω, ώστε να έχω ψωνίσει, μαγειρέψει, πάρει τάπερ στο γραφείο. Ενάμιση μήνα μετά είναι πια εύκολο, το ψυγείο και τα ντουλάπια είναι εξοπλισμένα με όλες τις “καλές τροφές” και οι συνδυασμοί μου βγαίνουν πολύ πιο εύκολα.

Τι κάνουμε με τα γλυκά ωστόσο;

Xωρίς σοκολάτα, αλεύρι και ζάχαρη, οι περισσότερες συνταγές που έφτιαχνα ήταν εκτός λίστας. Ψάχνοντας, βρήκα κι έφτιαξα τη μους αβοκάντο και ο συνδυασμός κακάο με μέλι συγκλόνισε το είναι μου με το γευστικό του αποτέλεσμα. Αν ζεστάνετε λίγο το μέλι και το ανακατέψετε με το κακάο, δημιουργεί ένα απίθανο spread – έτσι το λέμε στη Γλυφάδα, αλοιφή θα το πουν οι φίλοι μας στη Θεσσαλονίκη- που θα τολμήσω να το παρομοιάσω με NuCrema. Με χαρά βρήκα τη συνταγή για κάτι ανάμεσα σε καριόκες στην υφή και ανώμαλα ή βραχάκια, που πάλι βασίζεται στη μίξη κακάο και μελιού.

Τα τααααα!

Ανώμαλα Παγκρατίου

 

ΥΛΙΚΑ (για 15 μικρά τεμάχια)

1 κούπα κακάο σε σκόνη

2 κουτ. σούπας λάδι καρύδας (αν είναι σκληρό, ζεστάνετέ το λίγο σε μπεν μαρί, να γίνει αλοιφή)

4 κουτ. σούπας μέλι

μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

1 κούπα ξηροί καρποί της επιλογής σας (έβαλα φουντούκια)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε λίγο το μέλι και το ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με το λάδι καρύδας, το κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς στο γουδί ή στο multi ελαφρώς, ώστε να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια (μπορείτε να τα βάλετε και ολόκληρα, ανάλογα τον καρπό) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Σε φορμάκια για σοκολατάκια ή μικρά cupcakes, βάζουμε το χαρτάκια για τρουφάκια και γεμίζουμε με το μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 1 ώρα και έτοιμα!

Η γεύση θυμίζει λίγο bounty, λίγο καριόκα, λίγο ανώμαλο, λίγο μικρό Παράδεισο τελοσπάντων και ήδη έχω φάει τα 10 από τα 15 – αλλά ποιος νοιάζεται; Ξεχειλίζουν υγεία!

Καλή επιτυχία!

xxx

 

H ιδέα για τη συνταγή είναι από εδώ, όπου μπορείτε να βρείτε και άλλα υγιεινά γλυκά από ένα θαρραλέο κορίτσι που έχει κόψει τη ζάχαρη εδώ και 2 χρόνια.

Like it? Share it!

3 Comments on Ανώμαλες καριόκες

  1. Γιώτα
    May 19, 2016 at 14:25 (4 years ago)

    Γεια σου! Εναλλακτικό το γλυκό σου. Αλήθεια πώς γίνεται το τεστ δυσανεξίας;
    Είμαι πολύ περίεργη να δοκιμάσω το μέλι με το κακάο.
    bye

    Reply

Leave a Reply