Με τα μήλα έχω περίπου την ίδια σχέση που έχω με τα βερίκοκα: δεν μου αρέσουν να τα τρώω ωμά και φρέσκα, σαν φρούτα, αλλά τρελαίνομαι όταν είναι σε μορφή μαρμελάδας ή κάπως αλλιώς σε γλυκό. Η μηλόπιτα ήταν ανέκαθεν ένα πολύ απλό και comfort γλυκό για μένα, ούτε προφιτερόλ ούτε ζελέ (όπου προφιτερόλ βάλτε ένα 20 στην κλίμακα υπεροχής, όπου ζελέ το 1). Στο σημείο αυτό να κάνω μια παρένθεση και να σας πω ότι αν ποτέ βρεθείτε στο Rotterdam, να φάτε μηλόπιτα με παγωτό κανέλλα στο Dudok. Ξεπερνάει και το προφιτερόλ Ανδριά και όσοι από εσάς με ξέρετε καλά, γνωρίζετε ότι αυτό είναι βαριά κουβέντα, σχεδόν ύβρις.

Πίσω στα δικά μας και πάλι, τις προάλλες είχα πάρει άδεια και βρήκα την ευκαιρία να πάω στη λαϊκή για φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πήρα λοιπόν κόκκινα, σκληρά μήλα για να φτιάξω την απλούστατη συνταγή ανάποδης μηλόπιτας που μου έδωσε η συνάδελφος Κ.

ΤαΤάααα!

Ανάποδη μηλόπιτα

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψάκι περίπου 20 εκ., σαν αυτά του γαλακτομπούρεκου – ευχαριστώ για τα προικιά Κοσμικόν!)

2 μεγάλα μήλα

4 αυγά

2 βανίλιες σε σκόνη

1 κουτ. σούπας κανέλλα σε σκόνη

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κούπα φαρίνα

λίγο βούτυρο για την επάλειψη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 στον αέρα και την κάτω αντίσταση. Αλείφουμε το ταψάκι με βούτυρο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού περίπου το 1/3 της ζάχαρης, το οποίο έχουμε αναμίξει με την κανέλλα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μήλα (χωρίς τη φλούδα) και τα απλώνουμε σε όλο το ταψί, φροντίζοντας να είναι καλυμμένη όλη η επιφάνεια (εαν χρειαστεί, περάστε και 2η στρώση στα σημεία που έχει κενά). Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη τα στρωμένα μήλα και ψήνουμε για 10 λεπτά, να καραμελώσουν. Όσο αυτά ψήνονται, χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη (έχει μείνει περίπου η μισή κούπα), τις βανίλιες, τα αυγά και το αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μόλις περάσουν τα 10′ που ψήνουμε τα μήλα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε το μείγμα από πάνω να καλυφθούν όλα και ξαναψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Ψήνεται γρήγορα και θέλουμε να είναι κεκάτο μεν, αλλά όχι πολύ στεγνό, οπότε δοκιμάστε στα 15′ την καρδιά του κέηκ με το μαχαίρι, για να δείτε πόσο έχει ψηθεί.

Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει, πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα. Έτοιμη!

Πρόταση σερβιρίσματος: Προσθέστε παγωτό ή ζάχαρη άχνη ή σπιτική σαντιγί και απολαύστε υπεύθυνα.

Bon Appétit,

xxx

 

YΓ Το υπέροχο σημειωματάριο που φαίνεται στην πάνω αριστερά εικόνα είναι του Tomy K και το είχα αγοράσει πριν 2 χρόνια.
ΥΓ 2 Το ποστ δεν είναι διαφημιστικό και όλα όσα απεικονίζονται τα έχω αγοράσει και απλά θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας, γιατί αυτά τα υλικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ.

7 Comments on Ανάποδη μηλόπιτα

  1. Καλημέρα Δήμητρα!
    Πάντα μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις! Η συνταγή είναι λίγο εναλλακτική για μένα (πως αλλιώς να το θέσω 🙂 🙂 ) αλλά την παρουσιάζεις τόσο ευχάριστα που την διάβασα όλη!!!!!!

    Το μάτι μου έπεσε και στο σημειωματάριο. Νομίζω είχα ακουστά το όνομά του (Tomy K) αλλά όχι το brand, το οποίο φαίνεται πολύ εξελιγμένο! Πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική και προσπάθεια!

    • Σ’ευχαριστώ πολύ, Άρη! Πάντα μου λες τόσο γλυκά λόγια! Σε προσκαλώ να κάνουμε μαζί μια μηλόπιτα χωρίς τα υλικά που αποφεύγεις (πήρα βιοδυναμικό αλεύρι ολικής!) όποτε θες!

      xxx

  2. Η ολλανδική μηλόπιτα είναι άφταστη. Στο μαγαζί που λες στο Ρόττερνταμ (έχει και Χάγη, Άμστερνταμ κλπ ) είναι καλή αλλά η καλύτερη είναι στο Άμστερνταμ, στο Cafe Winkel στην Westerstraat/Prinsengracht.
    Πάντως η δικιά σου φαίνεται λαχταριστή. Δεν έχει βρεθεί ποτέ μηλόπιτα κομμάτι της οποίας να έχω αρνηθεί.

    • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και για την πρόταση! Όταν με το καλό ξαναπάω Ολλανδία, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!

      xxx

  3. Γεια σου. Είμαι η Γιώτα ή Νοτούλα. Σε γνώρισα από το blog του Άρη. Ψήνω την μηλόπιτα σου. Η κόρη μου τρελαίνεται. Φιλιά

Leave a Reply to H Pastrykia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *