Όταν η ζωή (εν προκειμένω, ο ολάνθιστος κήπος της θείας Αρχοντούλας στο χωριό) σου δίνει λεμόνια, δίνεις περίπου 5 κιλά στους φίλους σου και με τα υπόλοιπα κάνεις λεμονάδα, χοιρινό λεμονάτο, αυγολέμονο, μους λεμόνι και αφράτα κεκάκια λεμονιού.

Αφράτα κεκάκια λεμονιού

ΥΛΙΚΑ

1 αυγό
1 κούπα λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
2/3 της κούπας ξινόγαλο
1/2 cup σπορέλαιο (ηλιέλαιο κατά προτίμηση ή καλαμποκέλαιο)
1/4 κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού (προσθαφαιρέστε ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε τη γεύση και το άρωμά του)
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
1 & 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουτ. γλ. baking soda
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στην πάνω και και κάτω αντίσταση. Σε ένα ταψί για cupcakes βάζουμε χάρτινες βάσεις, για να ξεφορμάρονται πιο εύκολα τα κεκάκια. Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το χυμό, το γιαούρτι και το ξινόγαλο, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο (και πολύ μυρωδάτο!) μείγμα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα και ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίξερ (χαμηλώστε την ταχύτητα για να μην γίνει ΠΛΑΦ! και ασπρίσουν όλα τριγύρω). Ρίχνουμε 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σε κάθε χάρτινο φορμάκι (εξαρτάται από το μέγεθος, υπολογίστε να καλύψετε τα 2/3 της κάθε φόρμας, γιατί φουσκώνει λίγο). Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά (στο τεστ με το μαχαίρι να μην είναι εντελώς στεγνό). Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε. Η πρωτότυπη συνταγή είχε και lemon frosting, εγώ α) δεν είχα cream cheese, β) βαριόμουν να βγω να πάρω και γ) είχα έτοιμο vanilla frosting στο ντουλάπι, οπότε και τα κάλυψα με αυτό (όποιος σκέφτηκε “ακαμάτρα” από μέσα του, ΝΤΡΟΠΗ!).

Μπορείτε να τα σερβίρετε και με έξτρα ξύσμα λεμονιού ή τρούφα ή ακόμα και σοκολατοφουντουκόπαστα. Είναι γρήγορα, εύκολα, αφράτα, ζουμερά και μυρωδάτα και πάνε με όλα!

Καλή επιτυχία!

xxx

 

[η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *