Αν η σοκολάτα με τη μπανάνα είναι τα 2 βασικά συστατικά που κάνουν ένα κέηκ από “μμμ καλό” σε “ωθεμου, τι κεκάρα είναι αυτή!”, τότε το frosting από φυστικοβούτυρο σε κάνει να χάνεις τα λογικά σου (και τον υπολογισμό θερμίδων).

Κάτι τέτοιο θα είχε στο μυαλό της και η Μαργαρίτα, όταν μου έστειλε μήνυμα μια μέρα με τη συνταγή και μου είπε “ΑΥΤΟ πρέπει να κάνουμε”. Κι έτσι, Κυριακή 1η του Μάρτη, μαζί με την Άνοιξη, ήρθε και η αποκάλυψη *μικρά Χερουβείμ έψαλλαν ωσαννά ενώ δοκιμάζαμε το γευστικό αποτέλεσμα του κόπου μας*

Σοκολατομπανανοκέηκ με επικάλυψη φυστικοβούτυρο

ΥΛΙΚΑ

Για το κέηκ:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (υπολογίστε φλυτζάνι τσαγιού ή αν έχετε μετρητή cup)

2 κ.γλ. baking soda

2 κ. γλ. αλάτι

1 1/2 κούπες λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη

1 κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

3 αυγά

1 1/2 κ. γλ. βανίλια (σε υγρή μορφή ή σε σκόνη)

2 κούπες ώριμες, λιωμένες μπανάνες

1 κούπα sour cream

1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας

Για το frosting:

2 κούπες φυστικοβούτυρο (για την ένταση της γεύσης επιλέξτε εσείς)

1 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη

1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 1/2 κ. γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή

λίγη κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 στον αέρα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτουμε και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε τις λιωμένες μπανάνες και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλο τον κάδο. Ρίχνουμε το  μείγμα σε φόρμα για κέηκ, που έχουμε ήδη βουτυρώσει και αλευρώσει, για να μην κολλήσει (χρησιμοποιήσα μια στρογγυλή 24 εκ. με τρύπα στη μέση και σχέδιο στο πάνω μέρος, για την τσαχπινιά. Που βέβαια, ποιός πρόσεξε την τσαχπινιά, εφόσον επικαλύψθηκε με το frosting και έγινε ένα φλατ τοπ. Ας είναι.). Ψήνουμε για 45′, αλλά τσεκάρουμε με ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι γύρω στα 30-35′, καθώς η μπανάνα αργεί να ψηθεί. Για να μην καεί, μπορείτε να το καλύψετε με ένα αλουμινόχαρτο και να το βγάλετε στα τελευταία 15′.

Για την επικάλυψη, χτυπάμε το φυστικοβούτυρο με την άχνη, το βούτυρο και τη βανίλια πολύ καλά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε όση κρέμα γάλακτος χρειάζεται για να είναι εύπλαστο και να μπορούμε να το απλώσουμε στο κέηκ, που στο μεταξύ έχουμε αφήσει να κρυώσει. Απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Για το στολισμό, η Μαργαρίτα τοποθέτησε μία-μία τις σταγόνες σοκολάτας, δημιουργώντας ένα μοναδικά καλλιτεχνικό αποτέλεσμα (όποιος πει ότι μοιάζει με αναποδογυρισμένο παπούτσι Tod’s, δεν θα πάρει το κομμάτι του!).

Καταναλώνετε με πάθος πρωί-μεσημέρι-βράδυ και ζυγίζεστε με δική σας ευθύνη (θα πρότεινα να μην)!

xxx

[H πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

 

2 Comments on Sharing the kitchen: Σοκολατομπανανοκέηκ με επικάλυψη φυστικοβούτυρο

  1. με γεια το νέο look του blog!
    καθαρό και αεράτο! πολύ όμορφο!

    1 ερωτήση για την συνταγή:
    το sour cream τί είναι; 🙂

    • Σ’ευχαριστώ πολύ! Ήθελα μια ανανέωση, χαίρομαι που σου αρέσει!
      Είναι κρέμα που βρίσκεις στα ψυγεία των supermarket (συνήθως δίπλα από τις κρέμες γάλακτος).

      H Pastryκιά,
      xxx

Leave a Reply to H Pastrykia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *