Πάει σχεδόν 1,5 μήνας που δεν ανέβασα κάποιο γλυκό εδώ. Όχι ότι δεν έφτιαξα κανένα γλυκό τόσο καιρό, όσοι με ακολουθείτε και στο instagram θα είδατε όλα όσα έκανα μέσα στις γιορτές (και μετά από αυτές). Ωστόσο δεν δοκίμασα κάποια καινούργια συνταγή ή, καλύτερα, έκανα δοκιμασμένες και αγαπημένες συνταγές που δεν απαιτούσαν πολύ χρόνο για μελέτη συνταγής, αγορά υλικών και χρόνο προετοιμασίας. Σε αυτό το διάστημα βέβαια, έγιναν 2 απόπειρες για red velvet, οι οποίες στέφθηκαν με εντυπωσιακή αποτυχία και τι να κάνω ρε παιδιά, άνθρωπος είμαι, λύγισα, απογοητεύτηκα, είπα έχασα το mojo μου και άφησα την pastrykia για λίγο στην άκρη, μέχρι να ξαναβρώ την όρεξη για κουτάλες και κουζινικά.

Από χθες σκεφτόμουν να ξαναδοκιμάσω το red velvet κι έτσι το πρωί το pastrymixer πήρε μπρος. Γιατί όλα αξίζουν μια 2η ευκαιρία. To cake εν προκειμένω 3η.

Red Velvet Cake

ΥΛΙΚΑ

  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. κακάο
  • 1 κουτ. γλ. baking powder
  • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 γιαούρτι αγελάδος
  • 1-2 κουτ. σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το χρώμα, αλλά και τη μορφή που έχει: σκόνη, ζελέ, υγρό)
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλ. λευκό ξίδι
  • 1 κουτ. γλ. σόδα μαγειρική

Για το frosting

  • 600 γρ. τυρί cream cheese
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • λίγη κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 βανίλια σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(Για ταψί χρησιμοποίησα ένα με αποσπώμενη βάση, 20 εκατοστών, το οποίο κάλυψα με χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσει το μείγμα. Χρειάστηκαν 2 φουρνιές για να ψηθεί σε λεπτές στρώσεις το μείγμα.)

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το κακάο, το baking powder και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με το χτυπητήρι των αυγών (το σύρμα). Μέσα στο κεσεδάκι από το γιαούρτι, ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να είναι όλο ένα ενιαία, πορφυρό χρώμα (προσθέστε όσο χρώμα θέλετε, μέχρι να πετύχετε την ένταση κόκκινου που επιθυμείτε).

Χτυπάμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τις βανίλιες σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ λίγο αλεύρι και λίγο γιαούρτι, ανακετεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνουν ένα ωραίο μείγμα.  Σε ένα ποτηράκι ρίχνουμε το ξίδι και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Μόλις αφρίσει, τα προσθέτουμε στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για πολύ λίγο ακόμα, σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχουμε το μισό μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και στον αέρα για 30-35′ (γύρω στα 20′ κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε πόσο έχει ψηθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσο περισσότερο ψηθεί, τόσο λιγότερο κόκκινο θα είναι.) Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στο μεταξύ ψήνουμε και τη 2η δόση.

Frosting: Χτυπάμε το cream cheese με την άχνη, τη βανιλίνη και την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το βάζουμε στο ψυγείο για 30′, πριν το απλώσουμε στο κέηκ.

Αφού έχουν κρυώσει καλά και τα 2 μέρη, κόβουμε το πάνω μέρος του κέηκ για να είναι και τα 2 επίπεδα και κρατάμε το μέρος που κόψαμε για να το τρίψουμε πάνω από το frosting ως ντεκόρ. Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα μέρος του κέηκ, απλώνουμε μπόλικο frosting, τοποθετούμε και το άλλο κομμάτι κέηκ και το καλύπτουμε εντελώς με frosting. Τρίβουμε με το χέρι το πάνω μέρος του κέηκ που κρατήσαμε στην άκρη και στολίζουμε το frosting.

Η πρώτη δόση παραφούσκωσε, οπότε το έκοψα στα 2 κι έτσι μου βγήκε 3όροφο! ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ *δάκρυα συγκίνησης*

Το χρώμα είναι αυτό και το βρήκα στον “Κόσμο της Ζαχαροπλαστικής” στην Ευριπίδου.

Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εύχομαι να σας πετύχει με την πρώτη!

xxx

 

 

H πρωτότυπη συνταγή είναι από το Γαστρονόμο

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *