Τα ΣΚ είναι οι μέρες που αφιερώνω για να φτιάξω τα γλυκά μου, μιας και τις καθημερινές η δουλειά, αλλά κυρίως η πάμε-για-ένα-καφέ/ποτό/φαγητό διάθεση που έχω δεν μου αφήνουν χρόνο για να ετοιμάσω κάτι μεσοβδόμαδα. Χθες, βράδυ Δευτέρας, λίγο η πίεση των ημερών, λίγο η βαριά δευτερίλα, λίγο η λαχταριστή συνταγή καρυδόπιτας που βρήκα από την Άννα (και το 1 κιλό καρύδια που είχα σπίτι και δεν ήξερα τι να κάνω), λίγο η διάθεση για κάλεσμα φίλων στο σπίτι, με έκαναν να ανυπομονώ να γυρίσω από το γραφείο και να βάλω μπρος το μίξερ. Και εγένετο καρυδόπιτα με γκανάς σοκολάτας! Δεν είναι η συνηθισμένη, σιροπιαστή καρυδόπιτα, καθώς δεν μου αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, αλλά μοιάζει περισσότερο σε μυρωδάτο, ζουμερό κέηκ με παραπολλήσοκολατα.

Και μέσα σε όλα, θυμήθηκα ότι η pastrykia.gr έκλεισε τον πρώτο της χρόνο στον αέρα των ίντερνετς! Ένας γεμάτος χρόνος από συνταγές, νέο σπίτι, πολύ αλεύρι, αυγά, σοκολάτα, τεστ δυσανεξίας τροφών, λιγότερο αλεύρι, νέους και παλιούς φίλους, καλέσματα, ωραίες στιγμές, λιγότερο ωραίες στιγμές, νέες γνωριμίες, πειράματα με νέα υλικά, καλέσματα σε νέες κουζίνες, νέο μίξερ, συνεργασίες, αλλά κυρίως μια αυθόρμητη αγάπη για το νέο μου χόμπυ, που πια δεν είναι χόμπυ, αλλά ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μου (φήμες λένε ότι το σπίτι μου μυρίζει πάντα κέηκ από την είσοδο. Επιβεβαιώνω.) Σας ευχαριστώ πολύ όλους, φίλους, γνωστούς και αγνώστους για τα σχόλια, τα μηνύματα, τις προτάσεις, τις συνταγές, τις συμβουλές και τον υπερβάλλοντα ζήλο να δοκιμάσετε το κάθε γλυκό μου πείραμα. Η κουζίνα είναι πάντα ομορφότερη όταν τη μοιράζεσαι και οι μοιρασμένες θερμίδες μετρούν για μισές.

Καρυδόπιτα με ganache σοκολάταςΥΛΙΚΑ

– 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 4 αυγά

-300 γρ. ζάχαρη

– 300 γρ. βούτυρο (150γρ. φρέσκο αγελαδινό + 150γρ. μαργαρίνη)

– 1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρύφαλο, τριμμένο

– 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

– 230 γρ. καρύδια, αλεσμένα

– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

Για τη γκανάς σοκολάτας
– 250 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
– 1 κουτ. σούπας μέλι
– 250 γρ. κρέμα γάλακτος (full fat, όχι light)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C, στην κάτω αντίσταση και στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε και το βούτυρο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, το ξύσμα και τα καρύδια και χτυπάμε απαλά στο μίξερ μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 35′ (εξαρτάται από το φούρνο, στόχος είναι να είναι λίγο υγρό μέσα και όχι εντελώς κεκάτο). Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Σε μπεν μαρί, ρίχνουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, μαζί με το μέλι και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε την καρυδόπιτα. Μη χρησιμοπιήσετε σπάτουλα, όσο είναι ακόμα ζεστή η σοκολάτα απλώνεται μόνη της, δημιουργώντας ένα βελόυδινο στρώμα. Διακοσμήστε με μισά καρύδια και σερβίρετε σε 15′.

Καρυδόπιτα με γκανάς σοκολάτας

Καλή επιτυχία &  χρόνια πολλά pastrykia!

xxx

 

[Η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *