Κεκάκια κάστανου με σοκολάτα

Με τα με τα βερίκοκα έχω μια χρόνια σχέση μίσους-πάθους. Είτε είναι Μπεμπέκου, είτε τσαουλιά, είτε Διαμαντοπούλου, τα απεχθάνομαι ως φρέσκο φρούτο, αλλά η μαρμελάδα τους είναι η αγαπημένη μου με διαφορά.  Το αντίστροφο μου συνέβη με τα κάστανα. Μου αρέσουν πολύ ψημένα (συνειρμός φουφού, τζάκι, έστω ένα αναμμένο καλοριφέρ και πάπλωμα στον καναπέ), αλλά η μαρμελάδα μου φάνηκε πολύ βαριά και χειμωνιάτικη γεύση για να την απολαύσω στη λαλάκα του Ιουλίου. Κι έτσι, έχοντας ως πρώτη ύλη τη βιολογική μαρμελάδα κάστανο που μου έφερε η Κ. δώρο και μετά από ολιγόλεπτη αναζήτηση “γλυκό με μαρμελάδα κάστανο”, έφτιαξα μαλακά καστανοκεκάκια με σοκολάτα. Τρώγονται καλοκαίρι-φθινόπωρο-άνοιξη και χειμώνα με απαράμιλλη λαχτάρα.

Καστανοκεκάκια με σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ

  • 160 γρ. αλεύρι
  • 160 γρ. μαρμελάδα κάστανο
  • 1 φακελάκι σκόνη μαγιάς
  • 120 γρ.  κουβερτούρα
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 120 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
  • 20 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί με το βούτυρο. (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες κουβερτούρας, που λιώνουν πιο γρήγορα). Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τ’ ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη μια βανίλια στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα με την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και τη δεύτερη βανίλια, χτυπώντας με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά και ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα (με μια μαρίζ ή ένα μεγάλο κουτάλι) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε σε 2 δόσεις τη μαρέγκα, ανακατεύοντας κάθε φορά καλά, μέχρι να μη φαίνονται άσπρα στο μείγμα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι φορμάκια για κέηκ (εγώ βάζω χάρτινες βάσεις για cupcake, για να γλιτώνω το πολύ τρίψιμο στο πλύσιμο) και ρίχνουμε το μείγμα, γεμίζοντας περίπου τα 2/3 κάθε φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην κάτω αντίσταση και αέρα για περίπου 20′. Το χρώμα τους θα είναι ένα καφέ ολέ και η υφή τους αφράτη. Η κουζίνα θα μυρίζει υπέροχα και αυτό είναι δέσμευση.

Αφήστε τα να κρυώσουν και γαρνίρετε με μαρμελάδα κάστανο on top ή παγωτό ή με γλάσο σοκολάτας για έξτρα θερμίδες και απόλαυση.

xxx

 

 

Η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ

Like it? Share it!

3 Comments on Κεκάκια κάστανου με σοκολάτα

  1. evdokia t.
    September 29, 2014 at 16:36 (5 years ago)

    καλησπέρα!
    μπορεί η ίδια ποσότητα να γίνει και κεϊκ;
    η ώρα ψησίματος και οι βαθμοί παραμένουν τα ίδια;
    ευχαριστώ!

    Reply
    • H Pastrykia
      October 2, 2014 at 13:54 (5 years ago)

      Γεια σας!
      Βεβαίως, αντί για μικρά φορμάκια, θα βάλετε το μείγμα σε μεγάλη φόρμα κέηκ. Οι βαθμοί παραμένουν ίδιοι, όμως ο χρόνος ψησίματος θα είναι περισσότερος, καθώς τα μικρά κεκάκια ψήνονται γρήγορα. Υπολογίστε 15′ επιπλέον, ωστόσο καλό είναι να δοκιμάσετε με το μαχαίρι στη μέση για να δείτε πότε είναι έτοιμο.

      καλή επιτυχία!
      Η Pastryκιά

      Reply
      • evdokia t.
        October 6, 2014 at 19:17 (5 years ago)

        ευχαριστώ πολύ!

        Reply

Leave a Reply