Όταν πριν λίγο καιρό η φίλη Κ. αρνήθηκε να φάει γλυκό μου επειδή έχει δυσανεξία στο αλεύρι, ένα  έντρομο “Αμαγκάντ!” μου ξέφυγε και την κοίταξα με απορία (και λίγο στεναχώρια που δεν μπορούσε να φάει αλεύρι και ζυμαρικά). Μερικές μέρες μετά, έκανα κι εγώ το τεστ δυσανεξίας τροφών (για πλάκα ε, πού να ‘ξερα τι με περίμενε…), o γιατρός μου ανακοίνωσε ότι έχω κι εγώ δυσανεξία και στο αλεύρι και στη μαγιά και στη σοκολάτα και στο μήλο και στα κεράσια και στα καρότα και στην μπίρα και σε οτιδήποτε αγελαδινό γαλακτοκομικό. Στο άκουσμα όλης της λίστας που πρέπει να αποφεύγω, το πρόσωπό μου πήρε την έκφραση του Macaulay Culkin όταν βάζει aftershave στο “Home Alone” και πανικός κυρίευσε το είναι μου. Αντίο προφιτερόλ, αντίο ζωή.

Ψάχνοντας να βρω εναλλακτικά γλυκά χωρίς αλεύρι, βρήκα αυτό το κέηκ με παντζάρια. Αν και μου αρέσουν πολύ ως αλμυρά, η σκέψη ότι θα τα κάνω γλυκό δεν με ενθουσίασε, αλλά και η Κ. και εγώ έχουμε δικαίωμα στο γλυκό, οπότε δέχτηκα την πρόκληση και το δοκίμασα.

Περιέργως, κανείς δεν καταλαβαίνει ότι είναι παντζάρια, λόγω των αρωματικών που προσθέτεις και του ψησίματος, το αποτέλεσμα είναι ζουμερό και απροσδόκητα νόστιμο.

(έγινε τυφλό τεστ σε 5 άτομα που δεν ήξεραν τι τρώνε και όλοι επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ νόστιμο και δεν καταλαβαίνεις την παντζαρίλα)

Κέηκ με παντζάρια (χωρίς αλεύρι)
Κέηκ με παντζάρια (χωρίς αλεύρι)

ΥΛΙΚΑ

2 1/2 κούπες παντζάρια, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού (περίπου 4 μέτρια παντζάρια)

1/4 κούπα μέλι, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό

4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κούπα ηλιέλαιο

3 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι

1/2 κούπα κακάο σε σκόνη

1/4 κούπας ξεφλουδισμένα στραγάλια (αλεσμένα)

1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν τα παντζάρια είναι φρέσκα, τότε τα βράζετε ελαφρώς σε ένα κατσαρολάκι με το μέλι και λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Για μεγαλύτερη ευκολία, χρησιμοποίησα τα προβρασμένα που θα βρείτε σε σακουλάκια στο τμήμα ζαρζαβατικών του σούπερ μάρκετ. Τα λιώνετε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός και τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπωλ, όπου προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, το ηλιέλαιο, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, τα στραγάλια και το κακάο και ανακατεύεται με το χτυπητήρι ή μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα άλλο μπωλ ή στο μίξερ, χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα και σταδιακά ρίχνετε τη μαρέγκα στο παντζαρομείγμα, σε 3 δόσεις. (1/3 μαρέγκας και ανακατεύετε x 3 φορές) Στο τέλος το μείγμα έχει ένα ανοικτό μπορντώ χρώμα, και ίσως φαίνονται κάποια κομματάκια μαρέγκας, αλλά δεν μας πειράζει διότι θα ψηθεί και δεν θα τρέχει κάστανο.

Καθώς η συνταγή δεν θέλει καθόλου αλεύρι, δεν αλευρώνουμε τη φόρμα ως συνήθως, αλλά απλώνουμε λαδόκολλα ή λευκό χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε το μείγμα. Το ψήνουμε για 45′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 (κάτω αντίσταση και αέρα). Δεν φουσκώνει όπως τα κέηκ με αλεύρι, αλλά βγαίνει ζουμερό και νόστιμο, με ένα μπορντοροδοκαφέ χρώμα.

Για έξτρα απόλαυση (και θερμίδες) το άλοιψα με frosting (αυτό που χρησιμοποιούμε και στο carrot cake) και το έβαλα στο ψυγείο.

Αν έχετε να προτείνετε κι άλλες συνταγές χωρίς αλεύρι, αναμένω με χαρά τις συνταγές σας (καθόλου δεν χαίρομαι δηλαδή που δεν μπορώ να φάω αλεύρι, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξη).

xxx

 

[Η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *