Κάθε φορά που πάω στη λαϊκή ή στο super market, με πιάνει ένας υγιεινός παροξυσμός και παίρνω φρούτα και λαχανικά για ένα λόχο, γιατί “από Δευτέρα που ξεκινάω διατροφή θα τρώω μόνο τέτοια”. Τα λαχανικά συνήθως καταλήγουν σε ακατάληπτες συνταγές που κάποιος άλλος άνθρωπος -πλην εμού που δεν θέλω να πετάω φαγητό- δεν θα έτρωγε. Και κάπου εδώ μπαίνει η ζαχαροπλαστική στη ζωή μας, φίλες και φίλοι. Ένας από τους λόγους που κάνουμε γλυκά, είναι για να ξεφορτωνόμαστε δημιουργικά τα αποθέματα του ψυγείου, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι και τα κεράσια που περίμεναν καρτερικά στο ψυγείο πότε θα καταναλωθούν τελικά έγιναν γέμιση για αφράτα κεκάκια.

cherry cakes

ΥΛΙΚΑ

– 2 κούπες κεράσια, κομμένα στη μέση (ή ολόκληρα, αν έχετε το ξεκουκουτσοτήρι)

– 1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

– 70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

– 1 αυγό

– 1/2 κούπα καστανή, ακατέργαστη ζάχαρη

– 1 γιαούρτι (έβαλα αγελάδος 2%)

– ξύσμα από 2 μοσχολέμονα (lime δηλαδή. Η αρχική συνταγή έλεγε 1 λεμόνι, αλλά μοσχολέμονα είχα, μοσχολέμονα έβαλα)

– 1/4 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα

– 1/4 κουτ. γλ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν έχετε το ξεκουκουτσοτήρι, αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια ώστε να τα βάλετε ολόκληρα στο μείγμα, αλλιώς τα κόβετε στα 2 και το αφαιρείτε με το χέρι (φορέστε οπωσδήποτε ποδιά και γάντια, στο τέλος θα μοιάζετε με serial killer). Χτυπάμε στο μίξερ *** πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου μίξερ που μου έκαναν δώρο οι φανταστικοί μου φίλοι για τα γενέθλιά μου!*** το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη μαγειρική σόδα σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Μόλις έχει γίνει ένας ωραίος χυλός, κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ ή μια κουτάλα, για να απλωθούν σε όλο το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε 12 φορμάκια (εναλλακτικά μπορείτε να το βάλετε σε μακρόστενη φόρμα για κέηκ) και ψήνουμε για 15′ σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε κάτω αντίσταση και στον αέρα.

(η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο, οπότε μπορείτε να κάνετε το τεστ με το μαχαίρι για να δείτε πότε είναι έτοιμα)

Βγαίνουν αφράτα και σχετικά άγλυκα, οπότε εκτός από σκέτα, μπορείτε να τα σερβίρετε με παγωτό ή ζάχαρη άχνη ή ακόμα και γλάσο τυριού.

Καλή επιτυχία!

xxx

 

Η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *