Ποιος είπε ότι η πορτοκαλόπιτα δεν μπορεί να θεωρηθεί γενέθλια τούρτα; Μπορεί και παραμπορεί, ειδικά άμα είναι φτιαγμένη με αγάπη και μυρωδάτα πορτοκάλια από τον κήπο της θείας Αρχοντούλας στο χωριό. Η Θάλεια είναι η Ειδικός επί της πορτοκαλόπιτας και μοιράστηκε απλόχερα την πανεύκολη και πανγρήγορη (δόκιμος ζαχαροπλαστικός όρος) συνταγή της.

Τα ρααααααα!

Image

 

ΥΛΙΚΑ

για την πίτα

1 πακέτο φύλλο κρούστος πολίτικο (450 γρ.)

2 πορτοκάλια

4 αυγά

2 βανίλιες

1 baking powder

1 γιαούρτι 2%

1 ποτήριο ηλιέλαιο

 

για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

ξύσμα από 1 πορτοκάλι (μπορείτε να προσθέσετε και 1 λεμόνι, για πιο έντονη γεύση)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (αυγά, βανίλιες, ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό του, baking powder, γιαούρτι & ηλιέλαιο) σε ένα μπωλ και θρυμματίζουμε μέσα στο χυλό τα φύλλα κρούστας (δοκιμάστε το άμα έχετε νεύρα, τρομερή ψυχοθεραπεία, καθαρίζουν τα τσάκρας με το θρυμματισμό, βασισμένο σε πραγματική μαρτυρία). Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να μουλιάσουν και τα φύλλα και τα ρίχνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Φουσκώνει αρκετά, οπότε προτείνω ένα μεγάλο ταψί, για να απλώσει και να μείνουν λεπτά τα κομμάτια (εμένα βγήκαν λίγο μπαμπάτσικα, δεν υπολόγισα σωστά το φούσκωμα/αναλογία ταψιού). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε πάνω και κάτω αντίσταση στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Το βγάζουμε και το τρυπάμε με μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια, ώστε να κρυώσει και να είναι έτοιμο για το σιρόπι.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Αφού έχει κρυώσει καλά η ζύμη (έφτιαξα τη ζύμη το πρωί και τη σιρόπιασα το απόγευμα), περιχύνουμε με σιρόπι και περιμένουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό.

 

ΥΓ Χρόνια πολλά μαμά! Είσαι η καλυτερότερη μαμά στο Γαλαξία, από εδώ μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα!

 

Bon Appétit!

xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *