Banoffee

– Σε ποιον δεν αρέσει το banoffee άλλωστε;

– Mόνο σε αυτούς που δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα.

 

Η φίλη Κατερίνα μίλησε σοφά και η λαχτάρα για banoffee βάρεσε τιλτ. Επιστράτευσα φίλους και γνωστούς για να βρω την τέλεια συνταγή μπανόφι που να μην είναι πολύπλοκη, ούτε πολύ λιγωτική. Μια συνταγή που να θυμίζει εκείνη την τέλεια γεύση μπανόφι που έφτιαχνε το Φασόλι στα Εξάρχεια (αληθινή μαρτυρία: κατέβαινα μεσάνυχτα με πυτζάμες για να πάρω 1 κομμάτι για το σπίτι). Η παρακάτω συνταγή είναι ένα δημιουργικό πάντρεμα των συνταγών που μου έδωσαν Μαριαφλώρα και η Ελένη.

Image

ΥΛΙΚΑ

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

1 πακέτο μπισκότα Digestive (250γρ.)

2 μπανάνες

1 βούτυρο

200ml κρέμα γάλακτος (full fat, 35% λιπαρά και άνω, αλλιώς δεν θα γίνει ποτέ σαντιγύ)

κουβερτούρα (είχα ανοιγμένη τρούφα και για να μη χαλάσει χρησιμοποίησα αυτή, το ίδιο είναι, σοκολάτα να’ναι)

[οι παραπάνω ποσότητες αφορούν ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστών, από αυτά που ανοίγουν στο πλάι, για τσιζκέηκ]

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα ως έχουν, κλειστά, σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες (με το μέτρια φωτιά εννοώ ότι σε ένα μάτι που έχει μέγιστο το 9, τα έβραζα στο 6). Πρέπει να είναι πάντα καλυμμένα με νερό, οπότε να τα ελέγχετε συνέχεια, ώστε να μην εξατμιστεί και δεν βράζουν σωστά. Αφού περάσει το 3ωρο, τα αφήνετε 5′ να κρυώσουν και τα ανοίγετε πολύ προσεκτικά, γιατί το ζαχαρούχο έχει γίνει πια ένα καυτό toffee και θα κάνει ΠΛΑΦ! και θα γεμίσει η κουζίνα καραμέλα (ωραία εικόνα, δύσκολο καθάρισμα). Στο μεταξύ, έχετε τρίψει τα μπισκότα αφήνοντας και μερικά πιο χοντρά κομμάτια και αφού τα απλώσετε στη φόρμα, τα βρέχετε με το βούτυρο (που στο μεταξύ έχετε λιώσει σε μπρίκι) ομοιόμορφα και τα ψήνετε για 10′ στους 180 βαθμούς, στην πάνω και κάτω αντίσταση. Αφού κρυώσουν τα μπισκότα, περιχύνετε την καραμέλα και από πάνω καλύπτετε εντελώς την επιφάνεια με μετρίου πάχους ροδέλες μπανάνας. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγύ (μπορείτε να προσθέσετε και ζάχαρη άχνη, αλλά θα γίνει πάρα πολύ γλυκό) και αλοίφετε τις μπανάνες μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Για γαρνίρισμα, τρίβετε την κουβερτούρα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ή πασπαλίζετε με τρούφα) και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Οι θερμίδες ανά κομμάτι είναι περίπου ένα τρισεκατομμύριο, αλλά αν τρώτε χωρίς τύψεις δεν θα παχύνετε ποτέ.

 

Bon Appétit!

xxx

Like it? Share it!

6 Comments on Banoffee

  1. Eleni
    March 30, 2014 at 22:06 (4 years ago)

    Τώρα θα στο επόμενο μπανοφοπείραμα θα κάνω ακριβώς την ίδια! ❤️

    Reply
    • Pastrykia
      March 30, 2014 at 22:07 (4 years ago)

      Αναμένω τις εντυπώσεις σου, μιας και είσαι banoffee master!

      Reply
  2. Φανμαρί
    July 6, 2014 at 19:54 (4 years ago)

    Αν και όχι μεγάλη φαν της μπανάνας π.γ. (=προ γλυκού), αποφάσισα να αρχίσω τη δίαιτα της μπανάνας!! 😉 Συγχαρητήρια by the way και για τις υπόλοιπες φρουτοκαλλιτεχνουργίες σου!!

    Reply
    • H Pastrykia
      July 7, 2014 at 10:29 (4 years ago)

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και αναμένω εντυπώσεις από το τελικό αποτέλεσμα!

      xxx

      Reply
  3. Fifina
    September 12, 2015 at 23:31 (3 years ago)

    Το βούτυρο ήταν υπερβολικά πολύ! Μειώστε τη δόση…

    Reply
    • H Pastrykia
      September 13, 2015 at 20:53 (3 years ago)

      Γεια σας! Βρέχουμε τα μπισκότα με το βούτυρο, βάζοντάς το λίγο-λίγο, έως ότου βραχούν όλα. Εξαρτάται από το πόσο βρεγμένα τα προτιμάτε, οπότε και προσθαφαιρείτε ανάλογα.

      φιλικά,
      H Pastrykia

      Reply

Leave a Reply