Κατέφθασε ο αδερφός από τα ξένα για τις γιορτές και μου έφερε δώρο καινούργια κουζινικά (μια πορτοκαλί μαρίζ και ασορτί χτυπητήρι αυγών-μπαλαρίνα). Για να τον ευχαριστήσω, αλλά και για να δοκιμάσω τα νέα μου παιχνίδια, έφτιαξα μια συνταγή κέηκ που είχα βρει κάποια στιγμή σε ένα περιοδικό και είχα κόψει τη σελίδα (δεν θυμάμαι ποιο περιοδικό, ούτε ποιανού ήταν η συνταγή). Βγαίνει αρκετά υδαρές εσωτερικά, εικάζω λόγω μπανάνας που λιώνει (και όχι επειδή έκανα κάτι λάθος).

Image

ΥΛΙΚΑ

4 αυγά*

2 κούπες ζάχαρη (έβαλα 1 1/2)

200 γρ. βούτυρο

1 γιαούρτι

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 σακουλάκι baking powder

3 μπανάνες

100 γρ. μαύρη σοκολάτα (έβαλα 1 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας ΙΟΝ)

* προς αποφυγήν της αυγουλίλας, προσθέστε 2 βανίλιες ή ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι (προτίμησα τις βανίλιες, για να μην χαθεί το άρωμα μπανάνας από τα εσπεριδοειδή)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες (περίπου 0,5 εκ. πάχος η κάθε ροδέλα) και τις αφήνουμε μαζί με το βούτυρο για λίγη ώρα εκτός ψυγείου, να μαλακώσουν. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να αφρίσουν (η μπαλαρίνα-χτυπητήρι έκανε καλή δουλειά) και ρίχνουμε στο μίξερ μόνο τους κρόκους, που τους χτυπάμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε καλά. Μόλις είναι ένα ομοιογενές μείγμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking powder. Ρίχνουμε και τα ασπράδια και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τη σοκολάτα και τις μπανάνες, ανακατεύοντας καλά με τη μαρίζ (αξιοποίηση και του 2ου δώρου του αδερφού).

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέηκ (προτίμησα μια μακρόστενη, για να κόβεται πιο εύκολα αλλά και γιατί έτσι έχω δει να κάνουν οι pastry chefs, άρα κάτι παραπάνω ξέρουν) και ρίχνουμε το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου στον αέρα.

xxx

4 Comments on Ζουμερό κέηκ με σοκολάτα και μπανάνα

  1. Μπορεί και το πιο πετυχημένο κέικ που έκανα φέτος, τι φέτος δηλαδή, μη σου πω ΓΕΝΙΚΩΣ. Thanks!

    • Χαίρομαι πάρα πολύ, σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ο συνδυασμός σοκολάτα-μπανάνα είναι αγαπημένος και δεν με απογοητεύει ποτέ.

      Η Pastryκιά

    • Γεια σου! Συνήθως χρησιμοποιώ αγελάδος 2%, για να είναι ελαφρύ και ευκολοζύμωτο με τα υπόλοιπα υλικά!

      xxx

Leave a Reply to H Pastrykia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *